Jaka beczka do kiszenia kapusty?

beczka do kiszenia kapudty

Jaka beczka do kiszenia kapusty?

Kiszona kapusta jest źródłem wielu drogocennych substancji odżywczych.  W polskiej tradycji miesiącem jej kiszenia zawsze był październik. Jesienią pomaga wzmocnić naszą odporność,  dlatego z pewnością warto ją spożywać. Polecana jest zarówno osobom młodszym, jak i starszym. Oczywiście możemy ją zakupić w sklepie, jednak jej walory smakowe nie są takie jak kapusty kiszonej wykonanej samodzielnie w domu.  Aby ją ukisić, trzeba zaopatrzyć się w specjalną beczkę. Na rynku jest wiele rodzajów tych pojemników, dlatego mnóstwo osób zadaje sobie pytanie: jaka beczka do kiszenia kapusty będzie najlepsza? Aby poznać odpowiedź, przeczytaj nasz artykuł!

Kilka słów o kiszonej kapuście i jej przygotowaniu

Kapusta kiszona zawiera bardzo dużo witamin, w szczególności witaminy C oraz innych minerałów. Spożywanie jej może zmniejszyć stres, zapobiec anemii, a także poprawić wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.  Ponadto ma działanie bakteriobójcze, wzmacnia naszą odporność, a nawet niektóre naukowe doniesienia mówią o jej właściwościach antynowotworowych. Z pewnością jest polecana osobom, które cierpią na dolegliwości układu pokarmowego, ponieważ kapusta kiszona zawiera naturalne probiotyki. Ten produkt spożywczy zalecany jest również osobom po długiej kuracji antybiotykami, ze względu na obecność bakterii kwasu mlekowego, które mają ogromny wpływ na odbudowę bakteryjnej flory jelit. Kolejnym atutem jej spożywania będzie z pewnością niska wartość energetyczna, dlatego może być stosowana przez osoby będące na diecie. Kapusta kiszona to produkt, który możemy wykorzystywać do tworzenia pysznych posiłków, dostarczając przy tym cennych składników dla prawidłowego utrzymania naszego zdrowia.

Sam proces kiszenia polega przede wszystkim na fermentacji poszatkowanej kapusty białej. Zachodzi on przy pomocy bakterii mlekowych i trwa około 10 dni. Kiszona kapusta kupiona w sklepie nie dorównuje walorami smakowymi tej, która została wykonana w zaciszu domowym. Możemy ją oczywiście zrobić w bardzo prosty sposób. Do tego będzie nam potrzebna beczka do kiszonej kapusty.  Wystarczy, że poszatkujemy produkt, następnie zasypiemy solą i wymieszamy. Odstawiamy na kilka godzin, a kiedy puści sok, wkładamy ją partiami do beczki. Ważne jest, aby po włożeniu każdej warstwy ubić ją specjalnym ubijakiem. Pamiętajmy również, aby nie napełniać beczki do pełna, ponieważ wytworzona duża ilość soku może się wylać. Trzymamy to w ciepłym miejscu przez około 10 dni, codziennie ubijając, aby cała pokryła się sokiem. Po tych dniach zamykamy pojemnik i wynosimy w zimne miejsce, najlepiej do piwnicy. Kapustę możemy przechowywać ją całą zimę i korzystać z jej prozdrowotnych właściwości.

Jaka beczka do kiszenia kapusty będzie odpowiednia ?

Kluczowym w procesie kiszenia kapusty jest odpowiedni dobór beczki do jej przechowywania. Oto kilka rad, a także propozycji, które pomogą w dokonaniu wyboru.

Najważniejsze przy zakupie beczki jest to, czy zawiera ona atest spożywczy. Przykładem takiego produktu będzie Beczka 220 L z atestem spożywczym wzmacniana. Oznacza to, że została wyprodukowana ze specjalnego plastiku, który może mieć kontakt z żywnością. Posiada dużą ilość wzmocnień, dzięki czemu jest bardzo stabilna. Może być również używana do transportu żywności. Dodatkowo ma mały korek, który jest odkręcany z uszczelką. Z pewnością sprawdzi się do bezpiecznego przechowywania dużej ilości kiszonej kapusty, a także innych kiszonek, np. ogórków.

Kolejną beczką do kiszenia kapusty, która posiada atest żywnościowy, będzie Beczka PCV 220L z atestem żywnościowym. Zapewnia ona nie tylko dużą pojemność, ale także pełne bezpieczeństwo stosowania. Nadaje się nie tylko do przechowywania kiszonek, ale i do ich transportu.

Jeśli chcemy zrobić mniejszą ilość kiszonej kapusty, to ta beczka spożywcza 160 L nada się idealnie. W jej produkcji zadbano o wykonanie z materiału, który może mieć kontakt z żywnością. Ponadto ciekawym jej zastosowaniem jest to, że może przydać się jako zbiornik na deszczówkę.

Jaka beczka do kiszenia kapusty sprawdzi się najlepiej? Po lekturze tego artykułu z pewnością nie będzie to dla Ciebie trudny wybór. Najważniejsze, aby beczka do kiszenia kapusty była wykonana z bezpiecznego tworzywa i zapewniła odpowiednie warunki do przechowywania kiszonek.

Share this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *