Jak zrobić trzonek do siekiery?

trzonek do siekiery

Jak zrobić trzonek do siekiery?

Osoby korzystające z ogrzewania miejskiego nie mają powodu do obaw przed zimą. Co jednak w przypadku gdy to Ty sam masz za zadanie zadbać o ciepło w domu, a Twoja siekiera już dawno zapomniała o tym, czym jest BHP? Jak zrobić trzonek do siekiery?

Przygotowanie ostrza

Przed przystąpieniem do działania warto zadbać o to, aby ostrze siekiery było odpowiednio przygotowane do przyjęcia nowego trzonka. Jeżeli jest sytuacja, w której ostrze jest przerdzewiałe, lub stępiło się pod wpływem użytkowania. Warto poddać takie je obróbce przy użyciu taśmy szlifierskiej oraz kamienia przeznaczonego do ostrzenia. Zamiast taśmy można użyć papieru ściernego o gradacji 100, który świetnie spełni swoją rolę, oczyszczając ostrze ze zbędnych rudawych nalotów. Tak przygotowany element warto odpowiednio zakonserwować odpowiednimi olejami. Wybór jest tutaj tak ogromny, że można by było napisać o tym oddzielny artykuł. Wśród substancji konserwujących poszukiwania można rozpocząć od smarów do broni, poprzez kąpiele cynkowe, aż po specjalne preparaty konserwujące z najwyższej półki.

Wybór trzonka

Jeżeli jesteś wyjątkowo zmotywowany i chcesz zrobić wszystko samodzielnie, możesz wykonać trzonek własnymi rękami. Z czego zrobić trzonek do siekiery? Warto użyć drewna bukowego, które koniecznie musi być osuszone. Aby osuszyć buk w domowych warunkach, wystarczy położyć takowe drewno przy piecu, lub grzejniku na okres do trzech miesięcy. Gotowy Trzonek do siekiery można jednak również kupić w naszym sklepie, gdzie gotowe trzonki o długości do 90 centymetrów są dostępne w cenie poniżej 10 złotych za jedną sztukę. Trzonki te są już od razu wyprofilowane i posiadają nacięcie na klin, o którym jeszcze zdążymy wspomnieć. Ponadto są one suszone w specjalnych piecach, w których temperatura jest wręcz idealna do procesu suszenia, dzięki czemu trzonek z tak wysuszonego drewna dłużej pozostaje trwały. Ponadto ryzyko pęknięcia tak wysuszonego drewna jest naprawdę niewielkie, co jest dodatkowym atutem.

Osadzanie ostrza na trzonie

Aby skutecznie osadzić ostrze siekiery na trzonie, należy mieć przygotowany dobry młotek oraz drewniany klin. Ma on za zadanie zapobiec spadaniu ostrza podczas pracy. Po przygotowaniu tych narzędzi wystarczy już tylko umieścić trzon w otworze, który posiada ostrze, a następnie wbić klin w otworze wyrzeźbionym na trzonie. Wydaje się to dziecinnie proste, jednak warto zadbać o to, aby podczas wbijania klina ostrze nie podskoczyło do góry. Jeżeli tak się stanie, istnieje ryzyko, że klin nie spełni swojego zadania. Można regulować to za pomocą uderzeń młotkiem w ostrze. Istotne jest jednak, żeby nie uderzać metalem o metal, aby nie wykrzywić, lub nie wyszczerbić ostrza. Dobrym rozwiązaniem jest tutaj użycie kawałka drewna, które będzie łącznikiem pomiędzy ostrzem a młotkiem.

Konserwacja trzonka

Tak przygotowaną siekierę należy odpowiednio zakonserwować. Poza samym faktem odporności na wilgoć odpowiednio zakonserwowany trzonek może zacząć wyglądać naprawdę stylowo. Na rynku są dostępne różnego rodzaju farby do drewna, lub bejce, które mają całkiem sporą paletę kolorów. Dzięki temu sprzęt będzie służył przez długie lata, a przy okazji będzie mógł zadziwić nie jedną osobą niepowtarzalnym wyglądem.

Podsumowanie

Niezależnie od tego jak sprzęt będzie dobrze przygotowany, ważne jest, aby pamiętać o absolutnym bezpieczeństwie podczas używania siekiery. Odpowiednia odzież ochronna w połączeniu z pełną uwagą na otoczenie będą tutaj bardzo prawdziwym sojusznikiem. Ponadto nawet najlepszy sprzęt z czasem się zużywa. Dlatego też raz na jakiś czas należy ostrzyć ostrze tak, aby jak najlepiej mogło służyć. Samą siekierę warto również trzymać w miejscu suchym, które zapobiegnie niepożądanemu rozmakaniu drewna oraz korozji ostrza. Natomiast Nam nie pozostaje już nic innego jak tylko życzyć przyjemnej zimy oraz ciepłych wieczorów w towarzystwie płonącego żywym ogniem kominka, którego klimat jest wręcz nie do zastąpienia przez żadne nowoczesne systemy grzewcze.

Share this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *